Beveger vi oss over i et nytt stadie når det gjelder teknologi?

Posted: mars 9, 2010 in Teknologi, Verdiskapning
Stikkord: , , ,

For å ikke få kjeft av en tidligere foreleser så vil jeg starte med å definere hva jeg mener med teknologi i denne posten. Det jeg tenker på er det folk vanligvis tenker på når det gjelder teknologi; Software, PC, mobiltelefoner etc. Det man ofte glemmer er at nesten alt har en eller annen for for teknologi i seg eller ved seg eller basert på. Betong er en teknologi, gjødsel er en form for teknologi – til og med skriftspråk er en form for teknologi. Jeg skal uansett skrive litt om det man til daglig tenker på som teknologi.

Det jeg har tenkt litt på er om det vi tenker på i dag som teknologi begynner å bevege seg over i en form for teknologi som gjødsel og betong. Det begynner å bli så dagligdags og forstått at man ikke trenger «nerder» til å uttale seg om nyvinningene. De blir så selvsagte at det til og med kan bli feil at «nerder» uttaler seg. Fordi teknologien er blitt så konvensjonell at det ikke er det underliggende som er viktig, men mulighetene, bruksområdene og brukervennligheten som blir det viktige. Særlig er det lanseringen av Apples iPad og Google Wave som gjør at jeg har begynt å tenke på dette.

Apples iPad vet vi enda ikke om kommer til å bli en suksess eller ikke, men jeg er helt enig med HegnarOnline når de skriver at det ikke er den underliggende teknologien, men mulighetene som er viktig. Det blir spennende å se. Og det ser også ut som om Apple har skjønt dette, og snakket med drømmere og ikke «nerder» da de laget dette produktet.

Googles har i alle fall foreløpig feilet ganske hardt med Wave som de lanserte med stor brask og bram. Jeg tror nok en av grunnene til at det feilet var at de henvendte seg til feil publikum. Det var i stor grad «nerder» som fikk tilgang til betatestingen, men dette i stor grad er et produkt for studenter og folk i forretningslivet som jobber i team. Kanskje hadde utviklingen og dermed suksessen vært bedre om Google gikk mot denne bruker gruppen?

Hva tror du? Har «teknologi» begynt å modnes?

Reklamer
Kommentarer
 1. Jo Henrik Lysdahl sier:

  Det er jo stort sett nerder som gidder å ta til seg det som er nytt på et tidlig stadie, særlig når det kommer til nett-tjenester, og folk flest ville ikke brydd seg om en Google Wave invite. Det er også for tidlig å dømme dette nord og ned, da det fortsatt er i en så tidlig fase, hvis du ser anmeldelsen fra ping kan du se hva slags muligheter som vil komme 🙂

  iPad kommer nok til å bli en slags stue/kjøkkenmaskin for flere, men dette blir ikke gjort i en håndvending. Kanskje etter en periode på 2 år og nyere generasjoner med programvare vil vi se hvor potensialet ligger. Man kan tenke på det som et produkt til en husholdning akkurat som en TV, man har bare én, og ikke en per person muligens. Hvis man primært ikke skal skrive men bruke musen så trenger man strengt tatt ikke et fysisk keyboard.

  Ellers var dette interessante tanker Nicolai.

 2. Jeg tror også at interesse er det som gjør at noen gidder å ta på seg jobben med å prøve et uferdig produkt som det en beta-tjeneste er, men før så var dette forbeholdt spesielt interesserte folk som gjerne gikk på informatikk eller matnat. Nå er det business studenter som gått hardt inn for å få seg betainvitasjoner til eks. Wave. Begynner dette å bli mer utberedt? Begynner gadgets og liknende å bli det nye «bil» for gutter?

  Forøvrig er jeg også enig i at vi ikke vet hva Wave kommer til å bli, men de har invitert ganske mange betatestere og det begynner å bli en stund siden de lanserte det med mye brask og bram. Det her ikke vært noe utvikling av tjenesten av det jeg har sett siden lanseringen. Det som er mulig er at vi kommer til å finne igjen teknologien, men at denne tjenesten ikke lenger er et satsningsområdet.

  Jeg tror faktisk at iPad har muligheten til å revolusjonere måten man studerer på. Det skal bli ganske spennende å se. Apple har gode på å inkludere business-sans i produktene sine, og det har det virket som skaper innovasjon. Vikitge pensum forlag som McGraw-Hill ol. er de som kommer til å stå for innovasjonen. (tror jeg)

  Takk for kommentar;)

 3. Johannes Klemsdal sier:

  «Har “teknologi” begynt å modnes?» All teknologi modnes vel på et tidspunkt, ellers blir den bare forkastet, fordi den ikke kan brukes. Det kan dog være en annen aktør som «modner» den enn de som «oppfant» den. Du nevner iPad, og i forbindelse med lanseringen av denne skrev Economist om Apple som selve kroneksempelet på de som modner den:
  «Apple is regularly voted the most innovative company in the world, but its inventiveness takes a particular form. Rather than developing entirely new product categories, it excels at taking existing, half-baked ideas and showing the rest of the world how to do them properly.»

  fra http://www.economist.com/printedition/displayStory.cfm?Story_ID=15393377

  Paul Chaffey har skrevet mer om dette her: http://paulchaffey.blogspot.com/2010/01/jobs-bok.html

  PS: Cisco skal visst offentliggjøre noe ny teknologi i dag.

 4. Johannes Klemsdal sier:

  Angående beta-tjenester og den uferdige teknologien, så klipper jeg gjerne inn kommentaren fra blogposten til Chaffey:

  «Rolf Marvin Bøe Lindgren sa…
  The Economist har truffet spikeren på hodet.

  Teknologifriker har en tendens til ikke å skjønne Apples suksess fordi de er i stand til å lære seg, og jobbe med, et hvilket som helst brukergrensesnitt så lenge de føler at de sitter på tilfredsstillende teknologi.

  Det er vanskelig å lage gode brukeropplevelser. Det krever kunnskap. Å lage et verktøy som bare gjør jobben uten å komme i veien for en og forlange urimeligheter av en, er langt over det mange store teknologifirmaer har kompetanse til.»

 5. Johannes: Jeg er enig i at “Har “teknologi” begynt å modnes?” er en litt klønete formulering – Men det jeg mente med det var som det kommer frem av overskriften om det vi tenker på som teknologi har modnet seg så mye at det har beveget seg over i et nytt stadie som krever en ny tilnærming til publikum.

  Takker for gode linker og utdrag.

 6. Etter mitt skjønn er vi på vei inn i et paradigmeskifte i brukerinteraksjon. På mange måter er dette skiftet i gang og det ble startet av iPhone/iPod Touch.

  Tidligere har all interaksjon med datamaskiner og mobile enheter foregått via et fysisk tastatur eller mus/stylus. Med virtuelle tastatur og fingre istedet for mus/stylus har man fjernet et ledd mellom deg og maskinen. Apple bruker mye tid på brukerinteraksjon og heldigvis begynner resten av produsentene å komme på banen. Innovasjon akselereres av konkurranse.

  Tidligere har mye av innovasjon i teknologimarkedet kommet til ved å ta et produkt og tilføre det nye funksjoner. Denne tilnærmingen leder ofte komplekse produkter som kan mye (ofte mye mer enn du trenger) og som man trenger en bruksanvisning for å bruke. Apples sin tilnærming er motsatt: ta bort alt du kan og fokuser på brukeropplevelsen.

  Jeg spår følgende for fremtidens vinnerprodukter:
  – produktet tilpasser seg til deg i bruk, ikke omvendt
  – produktet blir så intuitive at du ikke vil trenge en brukerveiledning
  – vi vil se nye innovative måter å interaktere med produktene
  – design vil fortsatt være en salgsutløsende faktor

  Dette er mine 2CentsWorth 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s