Lokasjonsbaserte tjenester – Begynnelsen på slutten for personvernet?

Publisert: mars 17, 2010 i Samfunn, Teknologi
Stikkord:, , , , ,

NRKBeta har i dag et veldig godt innlegg om den store nye utviklingen innenfor sosiale medier nemlig lokasjonsbaserte tjenester. Tjenester som gjøre at du kan bruke sosiale medier til å ikke bare fortelle hvem du er og hva du gjøre, men også hvor du er. Det går kort fortalt ut på at man via gps og program på smarttelefonen sin oppdaterer vennene sine på hvor du her. Det kan også brukes som et slags spill eller informasjon. Programmer som eksisterer i dag er Foursquare og Gowalla, men vil du lese mer så anbefaler jeg som NRKBeta sin artikkel.

I en tid hvor Datalagringsdirektivet er en het potet, så er det mange som reagerer på utviklingen av denne type tjenester. Overvåkningssamfunnet er et gjenntagende ord i debatten. Dreier er virkelig lokasjonsbaserte tjenester og DLD seg om det samme? Nei, men det er en nyanse om ikke er så lett å se.

Da jeg var summer intern hos Accenture i sommer så hadde vi et foredrag med Kirsti Kierulf som lederes deres innovasjonsavdeling. Hun snakket om et samfunn hvor operatørene og levereandørene man forhold seg til i dagliglivet i mye større grad enn i dag kunne dele informasjon om kundeforholdet ditt. Ved at disse får mer informasjon om deg kan de tilpasse seg dine behov og ønsker på en bedre måte. Dermed legges grunnlaget for at vi får et sømløst produkt og slipper å bruke tid på å oppgi samme informasjon om igjen og om igjen. På denne måten kan livene ditt bli enklere og vi kan bruke tid på det vi ønsker. Jeg stilte da spørsmålet om Georg Apenes ville være enig med henne om at dette ville være en god utvikling.

Hun svarte da at hele utgangspunktet måtte være individuelt samtykke, og at det dermed ikke er et personvernsspørsmål. Det samme kan man da si om lokasjonsbaserte tjenester. Disse er ikke noe problem fordi man frivillig oppgir informasjon om seg selv. Ønsker man ikke at folk skal vite hvor man er, vel, så opplyser man heller ikke om det. Men kan folk kontrollere seg selv???

kommentarer
 1. Hyggelig at du likte artikkelen! 🙂

  • Likte den veldig godt. Synes NRKBeta er en av det alle beste teknologibloggene i Norge. Spesielt når det gjelder innsikt. I tillegg går NRKBeta foran som et utrolig godt eksempel for andre bedrifter som vurderer å lage en bloggsandkasse.

 2. Wow. Takk. Denslags tilbakemeldinger motiverer!

 3. Jo Henrik Lysdahl sier:

  Mange artige tanker som surrer rundt i hodet ditt Nicolai Alexander. Google er dessverre et selskap som kan se ut som går akkurat den veien som beskrevet, de har jo driti seg ut med personvern mtp Google Buzz. I tillegg er jo relativt drevne med AdSense annonsering og vet å gi riktig person rette kommersielle budskap. Det siste jeg ønsker er derfor å kaste meg på Wave, Buzz Gmail, Chrome og Android, selvom det er «gratis», når personlig informasjon kan bli utnyttet. Da er det bedre med Mobile Me, selvom det koster noen kroner i året.. Får det heldigvis free of charge 🙂

  Ellers så savner jeg en kategori her som heter «dagligdagse ting», der du kan blogge frem bilder av hva du har spist til frokost og middag, billettene du har kjøpt til konserten neste måned og klesplaggene du skal ha på deg på lørdag.

 4. Hehe – Virker i alle fall som du setter pris på det, Henrik.

  Umiddelbart, så kan det fra synspunktet til de som er opptatt av det, virke som Google har «driti seg ut» når det gjelder personvern. Men du setter nettopp fingeren på det når du skriver at Googles tjenester er «gratis». For det er de nettopp ikke. Du betaler (eller det virker jo egentlig som om ikke akkurat du, men man betaler) for Googles tjenester nettopp med å oppgi deler av sine personlige opplysninger. De gangene Google og andre har fått bråk på grunn av grove overtramp på personvernet, så har ikke vært personvernet som har vært saken, men graden av overtramp. På en måte så kan du kalle det kollektiv pruting på prisen for tjenesten.

  Ellers vil jeg bare si at MobileMe også er et ypperlig system, som jeg også betaler for på konvesjonell måte.

  Tilslutt kan jeg avkrefte at det kommer en kategori som heter «dagligdagse ting».

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s