Triathlon – Erfaring og tips til/fra en førstereisgutt: Basisutstyr

Publisert: mai 1, 2013 i Trening
Stikkord:, , , , , ,

I vinter bestemte jeg meg for å prøve meg på triathlon, nærmere bestemt Oslo Triathlon. Jeg tenkte at dette kunne være en idrett for meg ettersom jeg liker å presse kroppen, men også fort går lei. Løping er kjedelig i lengden, sykling er kjedelig i lengden, og det meste annet jeg har holdt på meg har jeg syntes vært kjedelig i lengden. I triathlon må man derimot være allsidig og trene forskjellige type øvelser. I tillegg så er kommer helsebonus ved at kroppen blir trent og utfordret med forskjellige øvelser som reduserer faren for belastningsskader.

Les mer om svømmeetappen

Som bestemt så gjort, og jeg var påmeldt Oslo Triathlon.

I løpet av våren og sommeren har jeg prøvd å forbrede meg fysisk til denne konkurransen med løping og sykling, og som mange andre kom jeg ganske sent i gang med svømmingen. Dette har forsåvidt vært greit ettersom målet med årets deltakelse er å gjennomføre, og kjenne på om dette er noe for meg.

I tilegg til den fysiske forbredelsen så har jeg også prøvd å gjøre litt research med tanke på hva slags utstyr man har behov for og viktige tips og triks man som førstereisgutt burde ha og tenke på.

Det som slo meg er at det ikke finnes så mye «intro»-informasjon for triathlon. De vanligste tingene som står er at man ikke trenger så mye utstyr (ikke 100% sant) og at man burde bruke mye tid på å trene seg opp på svømmingen. Derfor har jeg lyst til å dele de erfaringen jeg har hatt og de tipsene jeg har mottatt, slik at det kan være lettere for andre å sette seg inn i triathlon.

Jeg starter med en post om hva slags utstyr man trenger, og hva jeg brukte under løpet. Så blir det flere poster etterhvert.


Utstyr

I utgangspunktet trenger du kun svømmebriller, en løpetights med paddig som kan brukes både til svømming, sykling og løping (typisk en triathlon shorts), en sykkel og et par løpesko, men har du ikke lyst til å føle at det står på utstyret, så har du sannsynligvis en handletur foran deg.

For det første er det en fordel å skaffe seg en triathlondrakt (trisuit). Denne brukes under våtdrakten, på sykkelen og til løpingen. Trisuits er praktiske fordi de gjør det lettere å få av og på våtdrakten, tørker fort, har litt padding som gjør det mer behagelig å sykle, men som ikke er i veien når man skal løpe. På denne måten kan man gjennomføre hele triathlonet uten å bytte antrekk. Jeg kjøpte meg 2XUs Comression Trisuit.

Svømmingen

Til svømmingen er som regel behov for å ha en våtdrakt. Husk da å velge en våtdrakt som er laget for svømming. Disse gir riktigere oppdrift for crawling, har bedre elastikk i skulderene for god bevegelse, har et skinn på utsiden som gjør at man glir bedre i vannet og sitter trangere på kroppen enn våtdrakter som brukes til surfing eller dykking. Jeg kjøpte meg Reaction våtdraken fra BlueSeventy. I tillegg trenger du svømmebriller. Det er lurt å velge svømmebriller som er beregnet på utesvømming, da konkurransebriller for svømming i hall ofte sitter for dårlig.

Syklingen

Til sykkeletappen må du ha sykkel. Det kan fort være fristende å bruke en MTB-sykkel hvis det er det man har, men er det tillatt å bruke racer, så ville jeg anbefalt å kjøpe/låne en slik for konkurransen. Med en racersykkel vil man vinne mye tid sykkeletappen (lengste etappen både avstand og tidsmessig). Racersykkel gir bedre kraftoverføring fra bein til fart fordi de er er stivere i rammen og de smale dekkene gir vesentlig mindre friksjon. Jeg kjøpte en Cannondale CAAD10 105, som er mye sykkel for pengene. Et tips er at du ikke bør velge en sykkel med dårligere girsystem enn Shimano 105-systemet. I tillegg syklet jeg med sykkelsko og sykkelpedaler som igjen styrker kraftoverføringen. Noen velger å bruke egne triathlon-pedaler slik at de slipper å bytte sko mellom syklingen og løpingen. I tillegg er det mulig å kjøpe ekstra triathlonstyre for å optimalisere sittestillingen og redusere luftmotstanden.

Løpingen

Løpingen krever løpesko. Enkelt og greit. Pass på at skoene er lette og innløpte, og at de er tilpasset underlaget du skal løpe på. For Oslo Triathlon var det viktig med gode grussko ettersom jeg skulle løpe rundt Sognsvann. Jeg brukte Nike LunarEclipse+ Shield som jeg jeg liker godt selvom de vel egentlig er litt for tunge for konkurranseformål.

Annet

I tillegg er det lurt å kjøpe en startnummerholder. Fordi startnummeret skal være på ryggen når du sykler og på magen når du løper så burde du ikke feste startnummeret direkte i drakten, men på en strikk. Sportsbutikker som selger triathlonutstyr har spesiallagde strikker for dette formålet. Disse ligger på 50-150 kr, og er lite penger brukt for mye skrev spart.

Personlig synes jeg det er motiverende å registrere treningene med en god pulsklokken. Jeg gikk til innkjøp av en Garmin Forerunner 910xt som er spesialdesignet for triatleter. Les en grundig review av klokken her: Review av Garmin Forerunner 910xt

Mer relevant nybegynnerinformasjon finner du på Men’s Health triathlon guide.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s